понеділок, 23 березня 2020 р.

Група П 35. Українська мова.

Тема. Класифікація текстів за сферою використання, метою, структурними особливостями. Види текстів у діловому, професійному мовленні. Текст різних стилів, типів, жанрів мовлення.

1. Опрацюйте теоретичний матеріал за посиланням, зробіть конспект.


2. Переляньте відео.
3. Виконайте вправи.
Вправа 1.
 Прочитайте. Визначте стиль, тип і жанр тексту. До якої професійної сфери належить цей текст?
ВАЛЬС
Вальс — парний танець, в основі якого лежить плавне кружіння, поєднане з поступовим рухом; один із найпоширеніших музичних жанрів. Музичний розмір, як правило, темп помірно швидкий. У 70-х роках XVIII століття словом «вальс» називали селянський танець, поширений у деяких місцевостях Південної Німеччини та Австрії. На початку XIX століття він став популярним серед усіх верств населення цих країн, а також утвердився у професійній музиці інших країн Європи. Найінтенсивніше розвивався у Відні спочатку у творчості Й. Леннера, потім — Штрауса-батька, а згодом його синів Йозефа й особливо Йоганна, відомого «короля вальсів» («Казки Віденського лісу», «Весняні голоси» тощо) (З календаря).
Вправа 2.
 Прочитайте обидва тексти. Визначте стиль і жанр кожного.
1.ТАЛАНОВИТИЙ МАЕСТРО
Роботи Миколи Сядристого об’їхали весь світ. Найбільше його творчість вражає ті народи, які мають навички копіткої ручної праці, наприклад японців.
Маестро примудрився зробити з половинки макової зернини чудове гніздечко для трьох золотих пташенят. Створив зі шматочка вишневої кісточки портрет – барельєф Соломії Крушельницької і розмістив його на мініатюрному метеоритику.
З-поміж створених Сядристим див – найменший у світі електричний годинник, якого він уставив замість ока золотій бабці! Складається цей годинник зі ста тридцяти деталей (За О. Лань).
2. СТАТТЯ 17
Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.
Оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності покладаються на Збройні Сили України.
Забезпечення державної безпеки і захист державного кордону України покладаються на відповідні військові формування та правоохоронні органи держави.
Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян або з метою повалення конституційного ладу, усунення органів влади чи перешкоджання їх діяльності (Конституція України).
II. Виконайте завдання за текстом:
1. Доведіть, що для текстів властиві основні ознаки: змістовність,зв’язність, інформативність та ін.
2. У чому виявляються стильові і жанрові відмінності текстів?
3. Назвіть жанри публіцистичного й офіційно-ділового стилю.
4. Визначте мікротеми в кожному тексті й аргументуйте їх співвідносність з абзацами.
Вправа 3.
Виберіть із поданих у дужках правильний варіант скорочення, аргументуйте свій вибір.
Царичанський (р-н, рай-н, рай., p.); товари (1-шого, 1-ого, 1-го) сорту; на площі 100 (г, гект., га); (о., оз.) Світязь; (м., м) Київ; у 2002-2007 (p.p., p., рр;, рр);135 (р до не., р. до н.е.); на початку XX (ст., ст., с., стол.); на висоті 1.264 (м, м.); архітекторів готує (арх., архіт, ар.) (ф-т, фак-т, фак.); заняття проводить (проф., пр., профес.) Павличко.
Вправа 4.
 Розгадайте кросворд і дізнайтеся, як називається один з видів скорочення тексту.
1. Повідомлення про якісь події, що розгортаються в часі.  2. Висловлювання про певні ознаки, властивості предмета чи явища. 3. Один з різновидів розповіді. 4. Один з видів доказу.  5. Заключна частина доказу.  6. Роздум-висловлювання про причини якостей, ознак, подій.  7. Казка, роман, балада, епіграма — одним словом.


Вправа 6.
Розшифрувати номенклатурні позначення. Де їх можна використовувати? Дібрати приклади.
Кг, ст., с., доц., д.т. н., м., обл., проф., ін., д, смт., К., p., ц.р., хв, м, т, р-н, чл.-кор., вид-во, див.

Немає коментарів:

Дописати коментар