середу, 18 березня 2020 р.

Група А 28. Мистецтво.

Тема. Творчість і виконавство музикантів-романтиків Ф.  Шопена, Ф. Ліста.
 1. Опрацюйте матеріал за підручником Л. Масол "Мистецтво" 10-11 клас ст. 130-132.  
2. Опрацюйте матеріал, зробіть конспект.

Видатні композитори - романтики


Франц Шуберт
З Віднем пов'язано і творчість основоположника романтизму в музиці, Франца Шуберта ( 1797-1828). Цей композитор в найпопулярнійший жанр ліричної пісні вдихнув дух новаторства, розкривши в простих задушевних мелодіях внутрішній світ людини. Його знаменита «Ранкова серенада», вокальні цикли («Прекрасна мельничиха», «Зимова дорога») - справжні музично-поетичні сповіді.









Проте найбільшою повноти цей загальноєвропейський стиль досяг у творчості польського композитора Фредеріка Шопена та угорського композитора Ференца Ліста.

Творчість Фридерика Шопена (1810-1849) представляє одну з вершин світової музичної культури. У його особистості прекрасно поєдналися два обдарування - композиторська та виконавська. Він став родоначальником польської класичної музики і прославився як геніальний піаніст, який створив шедеври в різних фортепіанних жанрах.

Фридерик Шопен жив ​​у складні, бурхливі часи, коли польський народ боровся з царською Росією за свою незалежність та культурну самобутність. Як поляк (по матері) Шопен належав польській культурі, саме їй він віддав своє серце. У його музиці, то ліричної, то драматичною, то трагічною, новою з точки зору музичної мови і одночасно дивно доступною мільйонам людей, глибока слов'янська задушевність і печаль з'єднувалася з полум'яним проявом патріотичних почуттів. Німецький композитор Роберт Шуман писав, що якби російський цар усвідомив, скільки небезпеки криється в простих мелодіях шопенівських мазурок, він би заборонив їх виконання.

Корнелій Шегелі. Полонез                                                     Ніколя Ланкре. Мазурка



Доля композитора склалася незвично. Він пристрасно любив батьківщину, проте майже все життя провів на чужині. Незважаючи на це, Шопен залишався глибоко національним композитором, він багато читав по-польськи, думав і говорив по-польськи як у житті, так і в мистецтві.

У музиці Шопена з'єднувалися і краса мелодій Моцарта, і драматизм Бетховена, і строгість Баха. І ще, за словами польського письменника Ярослава Івашкевича, була особлива «шопенівська печаль», «з'єднання туги, бездомності, нещасливості - і недуги».

На відміну від багатьох своїх попередників і сучасників, Фредерік Шопен не писав опер і симфоній. Він став душею фортепіано, а воно - виразником його душі. Всі свої невисловлені почуття, особливо почуття самотності, безмежної печалі і відчаю, не залишати його на чужині, він віддавав музиці.

Шопен створив неповторні музичні твори на основі польських народних пісень і танців, колорит яких він ввібрав ще в ранньому дитинстві, немов з самого варшавського повітря, з кристального фольклорного джерела.

 Пам'ятник Ф. Шопену у Варшаві
Під впливом однієї лише звукової палітри, чистої (абсолютно безсюжетної ) музики, в уяві слухача виникають реальні образи, пробуджуються асоціації. Шопен - шанувальник романтичних жанрів, зокрема, балад, скерцо, фантазій. Він не давав своїм творам назви, а лише номери. Гранично просто і скромно. Його фортепіанний стиль був тісно пов'язаний зі стилем музичного романтизму, царствовавшего в ті часи. При цьому він прагнув створювати «класичну музику» на основі народних джерел. Новаторством пройняті шопенівські мелодії, його гармонія, його музичні форми, в яких композитор випередив свою епоху.

Розглянемо деякі найбільш характерні жанри фортепіанної спадщини Шопена.

Мазурки
 
Мазур (від назви однієї з областей Польщі - Мазовії). Мазурка - це популярний польський парний танець, охоче виконуваний і професійними музикантами, і аматорами. Народний за походженням, танець пізніше виконували і в аристократичних колах. Тому серед шопенівських мазурок є веселі селянські танці, але є й написані в блискучій, вишукано-граціозній (бальною) манері. 
Мазурці притаманний своєрідний ритмічний малюнок (пунктирний Нікколо Паганіні - орфей XIX століття ритм) зі зміщенням акцентів (не на першому сильну частку такту, а на третю, останню). У народній мазурці немає певних фігур, партнери імпровізують. У аристократичному танці більше блиску, військового франтівства. Загалом, композитор написав близько 60 мазурок, висловивши в чарівних і поетичних фортепіанних мелодіях, з елементами народної музики, настрої туги за батьківщиною 

Полонези 

Шопена, як і мазурки, призначені для концертного виконання. Вони різні з точки зору образного змісту, хоча переважають твори урочисті, віртуозні.

Слово «полонез» французького походження і означає «польський». Це старовинний, що нагадує урочиста хода тридольний танець, який спочатку виконували лише чоловіки. Поступово він завоював популярність серед польської аристократії. Бал відкривався полонезом. У першій парі, як правило, йшов господар дому із знатною дамою, за ними урочисто простували інші гості.

Ноктюрни

Від французького слова «ноктюрн», тобто «нічний». Цей жанр особливо привертав композиторів - романтиків. Але й тут Шопен виходить далеко за загальноприйняті межі жанру, доповнюючи витончено-ліричні струменя настроєм тривоги, драматизмом, глибиною почуттів.

Прелюдії 

З часів Баха композитори писали прелюдії як вступ до фуги, сюїти, або як самостійні п'єси для органа або клавіру. Шопен вперше створив цикл з 24 прелюдій у всіх мажорних і мінорних тональностях. Ці мініатюри композитор і піаніст Антон Рубінштейн називав «перлинами». Скільки в них смислового багатства, вони й сумні, і задумливо - меланхолійні, і скорботні, і урочисті; танцювальні і бурхливо-драматичні, речитативно - декламаційні і співучі.

Те, що Фридерик Шопен створив в області фортепіанного мистецтва, можна порівняти тільки з новаторством знаменитого італійця Нікколо Паганіні в області скрипкового.

 Нікколо Паганіні - орфей ХІХ ст.

Угорський композитор Ференц Ліст (1811-1886) народився в угорському містечку Добор'ян, в Австрійській імперії. В історію музичної культури він увійшов як творець нового піаністичного напрямку. Своєю унікальною виконавською майстерністю він довів, що фортепіано зберігає в собі виразні можливості цілого оркестру. Ліст першим серед піаністів почав здійснювати численні турне по всій Європі з публічними концертами. Свою кар'єру він почав сольним виступом в Парижі і за життя завоював визнання публіки як геніальний піаніст-віртуоз, неперевершений імпровізатор. У 1847 році музикант гастролював і в Україні.




Як показали дослідження одного з музикознавців-учасників міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 200-літтю від дня народження Ференца Ліста, саме в Чорному Острові, у колишньому помешканні місцевого графа, видатний композитор якщо й не повністю написав «Другу угорську рапсодію», то, принаймні, поставив її останні штрихи. У зв’язку з цим повідомленням і відкриття в рамках конференції меморіальної дошки Ференца Ліста на цьому будинку - нині приміщенні Чорноострівської дитячої музичної школи, - виглядало ще доречнішим.


Фольклор, історія життя сучасника - ось теми, які залучали композитора. З дитинства зачарований циганською музикою і танцями угорських селян, він у своїх рапсодіях розвинув оригінальний музичний стиль «вербункош». Разом з романтичними новаціями Ліста в музику прийшли фантастика («Мефісто - вальс», «Фауст - симфонія»), візуальна образність (фортепіанна п'єса «Мислитель», навіяна скульптурою Родена), музично -літературна програмність, яку композитор називав «оновленням музики посередництвом зв'язку з поезією». Пафос романтичного героя, експресія, яка особливо проникливо звучить в його знаменитому ноктюрні «Мрії любові», притаманні всім динамічним, яскраво емоційним композиціям великого музиканта - просвітителя XIX століття.

3. Прослухайте твори композиторів
Порівняйте ноктюрни двох композиторів. Визначте спільні риси романтичного стилю та ознаки його авторської інтерпретації. Який із двох ноктюрнів ви оберете для слухання, коли потрібно поліпшити свій настрій?
4. Творче завдання. Створіть музичний альбом для релаксу з творів композиторів.
Роботи надсилайте за адресою:vevtonenko@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар