середу, 25 березня 2020 р.

Група А 28. Мистецтво.

Тема.Французькі шансоньє (Е. Піаф та ін.). Загадки гурту «Бітлз». 
1. Опрацюйте матеріал за підручником Л. Масол "Мистецтво" 10-11 клас ст. 133-136.  
2. Опрацюйте матеріал, зробіть конспект.

Французький шансон — популярна французька музика, у якій виявляються особливості ритміки французької мови, це народне або жанрове виконання пісень. Звуки шансону можна було почути у кафе, бістро, на вулиці. Як музичний жанр він виник ще у XV — XVI ст., а починаючи з кінця XIX ст. цей термін застосовується переважно до професійних, естрадних співаків.
Франція — батьківщина трубадурів, труверів, менестрелів — мандрівних середньовічних акторів і співців, у творчості яких зародився шансон. Французьким терміном «шансоньє» стали називати естрадного співака, який нерідко був автором музики і текстів пісень.
Головною особливістю французького шансону є лірична мелодія та емоційна композиція, яку мав відобразити своїм голосом виконавець. За своїми сюжетами пісні шансону — це реальні життєві історії. Мистецтво шансоньє полягає в тому, щоб показати «міні-виставу», де співак не тільки виконує пісню, а «проживає» її.
До класичного шансону належить творчість Моріса Шевальє, Шарля Азнавура, Едіт Піаф, Жака Бреля. До представників так званого нового шансону — творчість Мірей Матьє, Джо Дассена, Патрісії Каас, хоча межа між обома напрямами умовна. Найвідомішою виконавицею класичного шансону є неперевершена Едіт Піаф.
Едіт Піаф (справжнє ім'я Едіт Джованна Ґассіон) (1915 - 1963) — всесвітньо відома французька співачка й акторка. Дитинство Едіт було складним, оскільки зростала дівчинка у бідності, без належної уваги й любові батьків. Жила маленька Едіт з татом, вуличним акробатом, цим і заробляли собі на життя. У 1935 р., перебуваючи на межі бідності й злиднів, Едіт помітив власник одного з кабаре в Парижі — Луї Лепле. Чоловік став першим наставником у творчій долі дівчини: вчив її співу, співпрацювати з музикантами, правилам етикету тощо. Окрім того, Лепле дав їй сценічне ім’я — Піаф (з французької «горобчик»). Його вибір не видається дивним: в Едіт неймовірним чином поєднувалися дзвінкий і водночас гнучкий голос, тендітна зовнішність і вольовий, життєстверджувальний характер. Спів Піаф з перших нот вражав усіх без винятку. З другої половини сорокових років Едіт Піаф успішно гастролює країнами всього світу. Щоразу концерт завершувався тривалими оваціями шанувальників її таланту..
 Слухання пісні Е.Піаф «Padam... Padam…»
- Чи схвилювала вас музика?
- Схарактеризуйте манеру виконання співачки.
- Що найбільше вражає у її співі?
  
Джо Дассен (повне ім’я Джозеф Айра Дассен) (1938—1980) — французький співак і музикант американського походження. Народився в Нью-Йорку, у сім'ї популярного кінорежисера Жуля Дассена і Беатріс Лонер — угорської скрипальки. Має українське коріння: його дідусь прибув до Америки з Одеси. Джо здобував вищу освіту у Швейцарії, а потім і на батьківщині — в Америці. У 20-річному віці записав декілька пісень до фільму «Закон», а вже за рік ці пісні вийшли окремою платівкою. Відтоді Джо почав активно писати пісні, співпрацюючи з відомим італійським співаком Тото Кутуньо. Дассен писав пісні різними мовами: французькою, англійською, німецькою, іспанскою, італійською, російською, а також грецькою. Усі свої пісні Дассен виконував зворушливо и проникливо, а теплий, дещо оксамитовий тембр голосу й легка манера співу яскраво відображали усі ліричні й емоційні нюанси його неперевершених композицій.

Слухання пісні Джо Дассен «Если б не было тебя...»

 -         
Патрісія Каас
Народилася 5 грудня 1966 року в невеликому містечку Форбаш (німецькою Форбах) на кордоні Франції і Німеччини.
Батько співачки, француз Жозеф, працював на шахті, мати Ірмгард — німкеня за походженням, займалася вихованням дітей.
У 9 років стала виступати в групі Black Flowers (Чорні квіти), де виконувала популярні пісні в стилі диско. У віці тринадцяти років вона виграла конкурс і уклала контракт на 7 років з клубом-кабаре Rumpelkammer в німецькому місті Саарбрюкен. З цієї миті почалася професійна кар'єра співачки.
Патрісія перервала навчання після дев'ятого класу, оскільки спів займав дуже багато часу. Якийсь час вона також працювала фотомоделю.


Велика Британія: загадка «Бітлз» («Beatles»)
«Бітлз» — британський рок-гурт, створений 1960 р. в Ліверпулі, найпопулярніший за всю історію людства, рекордсмен світової музичної індустрії. Назва гурту походить від гри слів — змішування англійських слів «жуки» (beetle) і «біт» (beat). Склад вокально-інструментального квартету: Джон Леннон (ритм-гітара, вокал), Пол Маккартні (бас-гітара, вокал), Джорж Гаррісон (гітара-соло, вокал), Рінго Старр (ударні). Цю четвірку називали «восьмим музичним дивом світу».
«Бітлз» на обкладинці альбому «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» («Оркестр клубу самотніх сердець сержанта Пеппера»)
Найпопулярнішу пісню-баладу Пола Маккартні «Yesterday» («Учора») протягом десяти років виконали 1186 різних співаків! Пісня «Michelle» мала 65 авторських версій. Набула популярності версія пісні «We Can Work It Out» у виконанні американської співачки українського походження Мелані Сафка.

Останній концерт «Бітлз» відбувся 29 серпня 1966 р. на стадіоні в американському місті Сан-Франциско. Після цього вони працювали тільки в студії звукозапису. Група випустила 15 альбомів, шість із них стали «діамантовими» (продано понад 10 млн примірників). Останній альбом (1969) завершується піснею «Thе еnd» — заключний акорд в історії групи.
Члени гурту стали почесними громадянами Ліверпуля, їхніми іменами названо вулиці рідного міста, де відкрився Музей історії «Бітлз». Імена всіх чотирьох музикантів занесені до Британської енциклопедії.

Слухання The Beatles - Yesterday

3. Ознайомтесь з презентацією.
4. Дайте письмово відповіді на питання:
Пригадайте, що таке аранжування музики. Хто і як його здійснює?
 Які загальні риси характерні для французького шансону?
Мова – 
Характер – 
Текст –
Зміст-
Мелодія – 
Музичний супровід – 
5. Творче завдання.
За допомогою програми «Фотошоп» зробити селфі з однією з зірок шансону.
Роботи надсилайте за адресою:vevtonenko@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар