пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Група П 15. Мистецтво.

Тема. Арабо-мусульманська культова архітектура
Особливості культової архітектури арабо-мусульманського культурного регіону. Типи мечетей: арабська, іранська і турецька. Видатні пам’ятники арабо-мусульманської культової архітектури.
1. Для перевірки знань пройдіть тест "Декоративно-ужиткове мистецтво Близького Сходу"
2.  Опрацюйте матеріал за підручником Л. Масол "Мистецтво" 10-11 клас § 5.1 ст. 73-74.  
2. Опрацюйте  матеріал за посиланням та презентацію "Архітектура арабо-мусульманського культурного регіону", складіть конспект.
До культових споруд арабо-мусульманської архітектури належать, мечеті (храми), медресе (духовні школи-семінарії), а також мавзолеї (поховальні споруди).
Основний тип плану ісламської храмової споруди - прямокутне подвір’я, оточене по периметру галереями, у глибині якого розташована інша приземкувата купольна будівля — мечеть. Також невід’ємним елементом культової мусульманської архітектури є мінарет (вежа з якої віруючих скликають на молитву). У різних народів він утворює зі спорудою єдиний ансамбль або стоїть окремо. Кількість мінаретів, також може різнитися.
Медресе відрізняються від мечетей тим, що галереї подвір’я ділені на дрібні приміщення, де мешкають семінаристи. А мавзолеї становлять комплекс поховальної споруди і храму. Загалом особливості зовнішнього вигляду храмових споруд зумовлені національними художніми традиціями різних народів, що сповідують іслам.
Основним будівельним матеріалом арабів були обпалена цегла чи камінь, піщаник, мармур. Як декоративні матеріали широко кувались алебастр, фігурна цегла, полив’яні кахлі, скляна та мармурована мозаїка та ін.. Інтер'єри культових арабо-мусульманських будівель прикрашалися й стінним розписом, у якому декоративні мотиви геометричного та рослинного характеру поєднувались із каліграфічно написаними цитатами Корану.
Серед найвідоміших культових споруд арабо-мусульманської архітектури особливо вирізняються Блакитна мечеть (Стамбул), мечеть халіфа Омара (Єрусалим), мечеть Ібн Тулуна (Каїр), медресе Тілля - Карі (Самарканд), медресе Улугбека (Бухара), аль-Кубра (Дамаск), Тадж-Махал (Агра), архітектурний ансамбль Шах-і Зінда (Самарканд).

Надзвичайний інтерес для світового мистецтва становить памятка мусульманської архітектури узбецького міста Самарканд – мавзолей Гур-Емір, родова усипальня славнозвісного завойовника й правителя Тамерлана. Її назва перекладається як «могила володаря». Цей шедевр середньовічного зодчества відіграв важливу роль у розвитку світової ісламської архітектури. Гур-Емір став прообразом відомих пам’яток архітектури епохи Великих моголів: мавзолею Хамейуна в Делі й Тадж-Махалу в Агрі, зведених нащадками славетного Тимура, які свого часу були правителями Північної Індії.
Словничок:
МЕЧЕТЬ — місце для молитви і богослужіння, молитовний дім у мусульман, прихильників ісламського віровчення.
МЕДРЕСЕ — мусульманські релігійні навчальні заклади,які відкривалися при великих мечетях та слугували для підготовки  служителів культу, а також вчителів початкових мусульманських шкіл.
КАРАВАН-САРАЙ – заїжджий двір, який являв собою прямокутне подвір'я з приміщеннями в один або кілька ярусів  для розміщення людей (на кшталт сучасних готелів  з наданням додаткового сервісу : харчування, бані, пункти обміну і торгівлі).
Мечеть Пророка в Медині (Саудівська Аравія)
Мечеть в Медині, споруджена ще за життя Мухаммеда, послужила прототипом інших старовинних мечетей Дамаска, Багдада, Каїра. Вони мають у плані величезні прямокутні зали, оточені з усіх боків арками, що спираються на колони. Нескінченна кількість колон у гігантських молитовних залах нагадує густий ліс, що створює враження  безкінечності і неосяжності Всесвіту.




Харам Бейт-Уллах в Мецці
 Найголовнішим храмом арабо-мусульманської культури являються Харам Бейт-Уллах (від арабського «Харам» - «священний» і «заборонений», і «Бейт- Уллах» - «житло Аллаха»). Ця одна з найбільших мечетей знаходиться в Мецці - духовному центрі ісламу. Багато тисячоліть на її території знаходиться Кааба, величезний священний камінь, у бік якого повертаються під час молитви мусульмани всього світу.

Блакитна мечеть у Стамбулі (Туреччина)
Перлиною ісламської архітектури є Блакитна мечеть у Стамбулі - грандіозне і прекрасна споруда з шістьма мінаретами. Її назва походить від синього і блакитного кахлю, яким переважно оформлений інтер'єр. Під променями сонця, що ллється через численні вікна, внутрішній простір ніби переливається, виблискує різнокольоровими відблисками. До цього сяючого різнобарв'ям додаються червоні тони килимів на підлозі. У дворі знаходиться медресе – мусульманська богословская школа і фонтан, адже правовірні, перш ніж зайти в храм, мають вмитися.
Перегляньте відео.
Поруч з мечетями споруджували мінарети, архітектурна форма яких бере початок від стародавніх сторожових або сигнальних веж. Практичне значення мінарету в тому, що з нього муедзин закликає правовірних на молитву. Ці вежі прикрашалися орнаментами, візерунчастими балконами, різьбленням по каменю. Вони увінчувалися шатром, куполом або ліхтарем. У східному місті високі вертикальні мінарети виконують роль головних орієнтирів, об'єднуючи мечеть з навколишнім простором.

 До числа найдавніших пам'яток належать квадратні в плані мінарети Сирії, які беруть свій початок від дзвіниць сирійських християнських церков (а ті, в свою чергу, успадкували традиції еллінських та римських баштових споруд). Квадратний тип утвердився в країнах Північної Африки, Іспанії. На Близькому і Середньому Сході, навпаки, переважаючою стала кругла форма мінарету.


Мечеть Омейядів, також відома як Велика мечеть Дамаску
Одна з найбільших та найстаріших мечетей в усьому світі. Вона розташована в історичному центрі сирійського міста Дамаск і являє собою величезну історико-архітектурну цінність.
Мечеть Омейядів була побудована на початку восьмого століття на місці колишнього християнського храму Іоанна Хрестителя. Мечеть названа в честь халіфа Валіда I з династії Омейядів, який і дав наказ про будівництво
Ісфахан: мечеть Імама(Іран)
Мечеть Імама - найвища споруда міста Ісфахан, шахська мечеть з куполом 52-метрової висоти і парою мінаретів заввишки по 42 метра була побудована при шаху Аббасі I, будівництво якої почато у 1611 році і закінчено у 1641-му. Фасади та інтер'єри мечеті оформлені мозаїкою, орнаментами і химерної арабською в'яззю, виконаної придворним художником Аббаса I - Резою Аббасі
Мечеть  Куббат  ас-Сахра  («Купол  скелі»)
На  місці  зруйнованого  римлянами  храму  біблійного  царя  Соломона було  побудовано  знамениту  мечеть  Куббат  ас-Сахра  («Купол  скелі») – один з найдавніших храмів ісламу.
 В середні віки він переходив з рук в руки, обзаводячись то хрестом, то півмісяцем. Після утворення держави Ізраїль мечеть була залишена мусульманам. 
На території мечеті розташоване місце, священне для всіх авраамічних релігій, – Наріжний камінь. Вважають, що за часів Першого храму тут зберігали Ковчег Завіту – оббитиу золотом дерев’яну скриню, в якій лежали Скрижалі з 10 заповідями. На цьому ж камені проводилися ритуальні жертвопринесення. Мусульмани, в свою чергу, шанують скелю як місце, звідки в супроводі ангела Джабраїла вознісся на небеса пророк Мухаммед, потім благополучно повернувся назад.

Зараз це скеля висотою 2 м і площею 13 х 17 м, огороджена позолоченими ґратами. У південно-східній частині каменю ховається невеликий отвір, провідне в нижню печеру – Колодязь Душ. Власне, і назва храму прямо пов’язана з Наріжним каменем – саме його називають Скелею, покритої куполом.
3. Творче завдання
Мистецький проєкт «Характерні риси культової архітектури арабо-мусульманського регіону».
Роботи надсилайте за адресою:vevtonenko@gmail.com

Немає коментарів:

Дописати коментар